Etiketler

, , , ,

Merhabalar,

Madem artık bir Bahadır İçel külliyatından söz etmeye başladık, gelin hep birlikte bu iddianın arkasını doldurmaya başlayalım. Bugün itibarıyla blogta yeni bir sayfa açıyoruz; kitaplarımdan yapacağım geniş alıntılarla hem sizi kendi dünyama çekmeye çalışacağım hem de sizin beğeninize hitap edip bu külliyatta sizin için de bir kitap olduğu savımı güçlendirmeye çalışacağım.

İlk alıntımı da bir romanımdan ya da hikayemden değil bir araştırma kitabı olan “Lost:Nasıl?” isimli kitabımdan yapmayı tercih ettim. Dizi ve edebiyat severler için gelsin;

“Kalan tek yer burası. Ada ve okyanus. Kahrolası biblo bir dünyada sıkışıp kaldık.”

David Desmond Hume

 

Adada Görülen Edebiyat 

Adada pek çok kitap bize bilinçli ya da bilinçsiz göz kırptı. Lost’un da başarılı bir kurgu olduğunu ve her ayrıntının özenle seçildiğini bildiğimize göre adada görülen bu kitaplara göz attığımız an, bizi adamızın sırlarına götüren en büyük ipuçlarından birini keşfettiğimizi göreceksiniz.

Susan Isaacs tarafından kaleme “After All These Years”  (Bunca Yıl Sonra) adlı 1994 tarihli kitap da Kuğu İstasyon’unda Sawyer’in iyileşirken yattığı yatakta görülüyor. Kitabın öyküsü kısaca 25. evlilik yıldönümlerinde karısını aldatan bir adamın cinayete kurban gitmesi ve bu cinayetin aslında masum olan karısına yıkılmaya çalışılması. Kitapta, kadın kalan hayatını demir parmaklıkların arkasında geçirmemek için kısa sürede kocasının cinayetini çözmek zorunda kalıyor.

Hurley’nin enkazda bulduğu ve Sawyer’ı okurken gördüğümüz roman taslağının adı Bad Twin (Kötü İkiz). Kitap, Lost’a paralel olarak Desmond’un sevgilisinin ailesindeki (Widmorelar) ikizlerin hikayesini bir detektifin gözünden anlatıyor. Kitabın diziyle ilgili verdiği en büyük ipucu Widmore ailesinin Hanso Vakfı ile bağlantısı olduğu. Kitabın yazarı, Gary Troup (Oceanic 815 düştüğünde motora kapılan adam) adlı mahlası kullanan Laurance Shames.

Kütüphane aşığı gibi görünen dolandırıcımız Sawyer’in sahilde okurken görüldüğü kitaplardan biri de 1970 tarihli Judy Blume kitabı olan “Are You There God, It’s Me Margaret”. (Tanrım Orada Mısın? Ben Margaret) Kitap gelişme çağındaki genç bir kızın tanrıyı ve cinselliği sorgulayışını anlatıyor. Yayınlandığı dönemde din ve cinsellik gibi iki unsuru bir araya getirdiği için Amerika’da yasaklanmak istenmişti.

A Brief History of Time (Zamanın Kısa Tarihi), Stephen Hawking’in 1988’de basılan, evrenin başlangıcını anlattığı kitabı. Herkesin anlayabileceği dilde kaleme alınan kitap yerçekimi, kara delikler gibi temel konulardan başlayarak kuantuma kadar çeşitli analiz ve araştırmalara uzanıyor. Adada ise bu kitap Ben’in odasında ve diğerlerinden birinin elinde görülebiliyor.

Locke, Ben’i daha Henry Gale olarak Kuğu İstasyonu’nda hapsetmişken okuması için verdiği kitap Dostoyevski’nin Karamazov Kardeşler’i. Bu kitapla başlayan sohbetleri onları Hemingway ve Dostoyevski bağlantısını sorgulamaya kadar götürüyordu ilk etapta. Dünya klasikleri arasında kabul edilen Karamazov Kardeşler öfke ve intikamın varabileceği noktaları tartışan bir aile dramı. Karamazov Kardeşler ayrıca Dostoyevski’nin hayata gözlerini yummadan evvel yazdığı son kitap.

Sawyer iyileşirken Kuğu İstasyon’unda yanında görülen bir kitap da Hindsight isimli bir bilimkurgu romanı. Kitap, geçmişteki olayları görmek için zamanda bir pencere açan MIT’li (Massachusetts Institute of Technology) bir grup bilim adamının yaşadıklarını anlatıyor.  İşte şimdi bu kitabın istasyonda, Sawyer’in yanında olmasının şaşırtıcı ve çarpıcı noktası geliyor; bu kitap 2003 basımı ve kimsenin plajdan istasyona kitap götürdüğünü görmedik (bu bahaneye sığınabilirler) ancak biliyoruz ki Lost’ta her ayrıntı etraflıca ele alınıyor, dolayısıyla bu kitabın daha evvel istasyona gelmiş olma ihtimali var. Desmond üç yıldır oradan ayrılmadıysa bu kitap istasyona çok daha evvel gelmiş olmalı, yoksa kitap zamanda yolculuk mu yaptı, aynı kendi içinde anlatıldığı gibi?

Kuğu İstasyonu’nun raflarında görülen bir başka kitap da eski bir sigortacı (aslında CIA ajanı olduğu söylenmekte) olan yazar Tom Clancy’nin Rainbow Six (Gökkuşağı Altı) kitabı. Bu kitap da 1990 basımı olmasında rağmen Kuğu İstasyonu’nun raflarında durmakta, nereden, ne zaman adaya geldi sorusunu bizim şüpheyle dolu dimağlarımıza taşımaktadır. Kitapta insanlığı ortadan kaldıracak bir salgını engellemek isteyen bir timin maceraları anlatılır. Adada da bir dönem salgın bir hastalık olduğu, İstasyonların karantina altında tutulduğu tahmin edilmektedir. Hanso Vakfı’nın araştırmaları insanlığı kurtarmak olduğuna göre belki de dış dünyada benzer bir salgın potansiyeline karşı adada yapılmış bir deneyden söz edilebilir.

Kitapsever asi çocuğumuz Sawyer’in adadayken bitirme şansı bulduğu bir diğer kitap da Walker Percy tarafından kaleme alınmış olan ilk basımını 1977’de yapmış Lancelot. Kitap, kızının kendisinden olmadığını öğrenen bir avukatın evini patlatarak karısını öldürdükten sonra akıl hastanesinde geçirdiği zamanı anlatıyor. Kate’in hayat hikayesi ve Hurley’in akıl hastanesindeki hayali arkadaşı kitap ile dizi arasındaki ortak olayları oluşturuyor.

Dizide görülen ve spekülasyon yaratabilecek kitaplardan biri de ilginç bir Ambrose Bierce öyküsüdür. Occurrence at Owl Creek Bridge (Baykuş Koyu Köprüsündeki Hadise) adlı eserde asılmak üzere olan bir adamın ölmeden önce zamanın yavaşlaması gibi bir fenomenden yararlanarak kurtulması ve kaçarak ailesine ulaşması anlatılıyor. Ancak adam bunun ölmeden önceki son saniyelerinde yaşadığı bir halüsinasyon olduğunu fark ediyor ve asılarak ölüyor. Kitap özellikle dizideki karakterlerin gördüğü halüsinasyonlar ve kaçan adamın ormanda duyduğu fısıltılar gibi ayrıntılarla diziyle ortak noktalar içeriyor. Kim bilir belki de tüm izlediğimiz kompleks bir halüsinasyondan ibaret.

Hepimiz, Desmond’un ölmeden önce okumak için şeffaf bir kap içerisinde oradan oraya dolaştırdığı kitabı hatırlıyoruz, peki o kitabın hangisi olduğunu biliyor muyuz? Charles Dickens’ın Our Mutual Friend (Ortak Dostumuz) isimli eseri. Kitap, Dickens’ın tamamladığı son eser olarak anılıyor. Kitap ailesi tarafından zengin bir kızla evlendirilmeye çalışan adamın yaşadığı şehirden kaçmasını ve başka bir kimlikle geri dönüp o zengin kızla tanışarak evlenmesini konu alıyor. Desmond ve Penelope’nin yaşadığı hemen hemen tam tersi bir durum olsa da yine de senaristler Damon Lindelof ve Carlton Cuse bu kitaptan esinlendiklerini NY Times’a verdikleri bir makalede dile getirdiler, hatta John Irving’in ölmeden önce bu kitabı okumak için yanında dolaştırması huyunu da Desmond’a vermeden edememişler.

İlginç bir Lost esprisi olduğu düşünülen bir kitabı ise Claire’in elinde gördük. 3. Sezon 15. Bölüm’de (Left Behind) Claire, Rick Romer’s Vision of Astrology (Rick Romer’in Astrolojik Vizyonları) isimli bir kitap okumaktaydı. Böyle bir kitap aslında yok ve Rick Romer dizinin set dekoratörü.

  1. Sezon, 9. Bölüme adını veren Stranger in a Strange Land (Yabancı Diyarlardaki Yabancı) adlı eser Robert Heinlein’ın Marslılar tarafından yetiştirilen bir dünyalının hayat öyküsünü anlatan bir bilimkurgu romanı. Romanda marslıların kahramanı dünyaya geri getirmesi ve sonrasında dünya kültürü ile yaşadığı iletişimi anlatılıyor.
  2. Sezonun ilk bölümüne adını veren A Tale of Two Cities (İki Şehrin Hikayesi), Charles Dickens’ın ünlü romanının isminden esinlenmiş. Romanla alakası olmasa da diğerlerinin ve kazazedelerin öykülerine girdiği için adadaki iki şehir gibi algılanan yaşam alanları kastedilmiş.

Desmond’un Kuğu İstasyonu’ndaki Oryantasyon filmini sakladığı kitabın adı The Turn of The Screw (Vidanın Dönüşü). Kitap1898 yılında Henry James tarafından yazılmış ve en başarılı gizem romanları arasında görülmekte. Kırsal kesimdeki bir malikaneye yerleşen bir kadının iki çocuğu, bu malikanenin eski sahiplerine ait olması muhtemel hayaletler tarafından rahatsız edilir ve hayaletlerin çocuklarına zarar vermesinden korkarak güçlü bir saplantı oluşturan kadın tüm ailesini büyük bir trajediye sürükler. 1957 yılında “Diğerleri” adı altında filme de alınan kitap yine 2001 yılındaki Nicole Kidman’ın başrolü oynadığı “Diğerleri” adıyla yayınlanan bir başka filme de esin kaynağı olmuştur.

Adada görülen ya da bahsi geçen diğer kitaplar; Dirty Work (Kirli İşler), Stuart Woods; Evil Under the Sun (Güneşin Altındaki Şeytan), Agatha Christie; The Fountainhead (Hayatın Kaynağı), Ayn Rand; Heart of Darkness (Karanlığın Kalbi), Joseph Conrad; Laughter in the Dark (Karanlıkta Kahkaha), Vladimir Nobokov; Left Behind (Geride Bırakılan), Tim LaHaye ve Jerry Jenkins; Moby Dick, Herman Melville; The Moon Poll (Ay Havuzu), A. Merrit; The Oath (Yemin), John Lescroart; Of Mice and Men (Fareler ve İnsanlar), John Steinbeck; The Outsiders (Yabancılar), Susan E. Hinton; The Third Policeman (Üçüncü Polis), Flann O’Brian; To Kill a Mockingbird (Bülbülü Öldürmek), Harper Lee; A Wrinkle in Time (Zamanda Bir Yırtık), Madeleine L’Engle.

 

Dip Not: Burada bahsi geçmeyen, dizinin kurgusal yapısına daha güçlü etkileri olduğu tespit edilen kitaplar “Lost Hangi Kitaplardan Esinleniyor?” bölümünde ele alınmışlardır.  (Kara Kule, Mahşer, Tılsım, Watership Down, Alice Harikalar Diyarında, Sineklerin Tanrısı, Gizemli Ada, Catch-22, Homeros, Oz Büyücüsü, Gılgamış vb.) 

Blog Okuruna Not: Edebiyat ve Lost ilişkisinin daha derinlikli ilişkisini görmek, edebiyatın görsel sanatlara etkisi hakkında ilginç ve eğlenceli tezlere ufacık bir kapı aralamak için sizleri “Lost:Nasıl?” kitabımın sayfalarına davet ediyorum… Keyifli okumalar…